dimecres, 3 d’octubre del 2007

Apolo excongelat

Noies i nois,

No sé si podrem passar al planetari d'Àger les imatges que estan sortint de l'escanejat dels 36.000 negatius mètrics, panoràmics i de 70 mm de l'Apolo, que està fent la Arizona State University (ASU). No sé si els podrem passar, perquè la cúpula és massa petita.
Cada panoràmica té 11.8 gigues (gigues, no megues). Cada negatiu tipus Hasselblad 70 mm (el típic de la petjada de l'Armstrong) ha donat un arxiu de 1.3 gigues (gigues, no megues). Per projectar cada imatge sencera necessitaríem un tros de la paret del Montsec.
Per cert, fa trenta anys que els negatius estaven congelats a 18 sota zero.
En resum, vol dir que la sonda geològica Selene dels japos ha tocat a fons la fibra sensible del cor dels americans.
Els americans estan escanejant les imatges Apolo per a tenir informació geològica i al front del projecte d'escanejat d'alta ressolució hi ha un geòleg de sonada: Mark Robinson, investigador principal del Lunar Reconnaissance Orbiter Camera (LROC), que s'enlairarà al 2008 per fotografiar la Lluna com mai s'ha fet, ni els japos que afoten la Pedrera..
Ara un paquetot de becaris/es estan carregant els arxius de fotos al centre de computació de la ASU, que transporten des del centre Johnson de la NASA fins al campus de Tempe en discs durs de 500 gigues.
I ara bé la bona: quan d'aqui a un any i escaig el LROC estigui orbitant la Lluna i comenci a transmetre imatges, es podrà comparar la superfície de la Lluna del 2008 amb la dels anys 60-70 dels 10.000 negatius del recobriment lunar de l'Apolo i es podran observar les diferències.

Si hi ha cràters nous es veuran. Això si, hauran de tenir més d'un pam de diàmetre, ja que el mapejat Apolo es va fer a un metre de resolució i els algorismes només permeten quadriplicar-la o quintuplicar-la.

Feeeeeiiiina per als geòooooooolegs. Viiiiiisca Cataluuuuuuuunye. (diguis amb la mà al cor, com lo PolonioMaragall)

Juli